петак, 20. новембар 2015.

4. Звучни записи и конверзије између различитих формата

Звук је уздужни талас који настаје осциловањем звучног извора. То може бити инструмент, гласне жице... Јачина звука зависи од величине амплитуде. Што је амплитуда већа то је звук јачи и обрнуто. 

Постоје субјективна и објективна јачина звука. Субјективна јачина звука је она коју региструје наше ухо и шаље је мозгу. Она је 2 пута већа од објективне. Објективна јачина звука је реална јачина звука. То је енергија коју са собом носи звучни талас.

Звук може бити одређен или неодређен.
Одређени звук, тј. тон обухвата све звукове који се могу одсвирати или отпевати. Неодређен звук обухвата људски говор, врисак, лавеж паса, шуштање лишћа, гром, шкрипу врата, градску буку, звук ломљења стакла и сл.

Људско ухо може да чује само звукове учестаности између 20Hz и 20.000Hz. Мало дете може да чује звукове целог овог опсега, док се старењем полако губи способност регистровања звукова виших учестаности.

Звук - формати

Звучни записи заузимају подоста места на рачунару па треба узети у обзир да се на wебу налазе што мање звучне датотеке како би се страница што пре учитала и како би се што пре скинули подаци на рачунар.
Редуковањем величине записа смањује се и квалитет звука.
22 kHz, 8 бит моно квалитет звука употребљава се као стандардни формат слабијег квалитета звука и обично је доста квалитетан за говор. 

CD" квалитет звука
44 kHz
16 бит Стерео
10.3 МB
44 кХз
8 бит Стерео
5.18 MB
"FM" радио квалитет звука
22 kHz
16 бит Стерео
5.18 МB
22 кХз
8 бит Стерео
2.59 MB
"AM" радио квалитета звука
11 kHz
16 бит Стерео
2.59 МB
11 кХз
8 бит Стерео
1.29 MB


За компримовање аудио датотека потребна је специјална шема компримовања звана кодек (codec). Најпознатији аудио кодеци су: Lame MP3 audio codec & exe, AC3Filter & Codec, Radium MP3 Codec itd. Постоји много кодека, али су верзије MPEG-а посебно популарне за аудио записе. 

Сваки тип рачунарске платформе и оперативног система користи свој јединствен формат аудио записа за репродукцију и снимање. Неки од најпознатијих аудио формата који се користе на wебу су: Wav, AU, Real audio (RA), MP3 (MPEG audio), Quick time, liquid audio.

MIDI
.MID
MIDI формат независан од платформе
Wave
.WAV
Microsoft формат за дигитал аудио
Audio Interchange File Format (AIFF)
.AIF
Macintosh формат за дигитал аудио
Sun Audio
.AU
Sunov компримовани дигитал аудио
audio CD
.CDA
Формат звука на аудио CD
Windows Media audio codec
.WMA
Microsoft компримовани формат
MPEG Audio Layer 3
.MP3
Компримовани формат све више у употреби