петак, 20. новембар 2015.

3. Блог, форум и учење на даљину

Појам електронске комуникације

Под појмом електронске комуникације подразумевају се комуникације које се обављају уз посредовање бар једног рачунара. Ове комуникације могу бити између два или више рачунара и неког другог уређаја, на пример, мобилног телефона, обичног телефона, факса итд. Овакве комуникације могу бити једносмерне или у оба смера.
Код једносмерних комуникација заинтересована особа оставља садржај који жели да други виде на неком месту на Интернету (вwб страна, форум, блог…). Овај садржај је у принципу свима доступан. На овај садржај се може и свој коментар, који је такође свима доступан, али се може упутити и електронско писмо оном који је приказао материјал на Интернету.
Двосмерне комуникације се обављају између два или више учесника. Такве комуникације могу бити: размена порука у реалном времену при чему поруке могу бити куцане или гласовне, размена електронске поште или програми за разговор преко Интернета када је уз пренос звука, могућ и пренос слике.

Електронске комуникације омогућавају брзу, лаку и бесплатну комуникацију међу корисницима. Међутим, с обзиром на то да поруке кроз рачунарску мрежу пролазе кроз велики број рачунара, при чему се сваки пут копирају, то овај начин комуникације није безбедан. Због тога у оваквим комуникацијама не треба износити податке које би неко могао злоупотребити.
Прву електронску комуникацију остварио је Александар Грахам Белл 1876. године.

Инстант порука

Слање истовремених порука облик је комуникације у реалном времену, између двоје или више људи, која се базира на написаном тексту, говору или видео-конференцијама.
Захтеви:
  1. Интернет конекција
  2. Софтвер за комуникацију
  3. Корисници морају бити истовремено поред рачунара
Алати за слање истовремених порука садрже контакт листу и информације ко је онлине. Популарни су AIM, Google Talk, ICQ, IRC, Skype, Windows Live Messenger, ...
У програмима за слање истовремених порука већином се могу наћи: смајлији, попис контаката, њихове слике и статус, историја разговора итд.

Блог

Блог (спој термина wеб лог) је врста веб сајта, а може бити и део сајта. Блогове обично одржавају појединци који редовно уносе коментаре, описе догађаја или други материјал, као што су графика или видео. Објављени уноси се обично приказују у обрнутом хронолошком реду, дакле од најновијег уноса ка најстаријем. Од блога потиче и појам блогинг или блоговање, што подразумева одржавање или унос нових садржаја на блог.
Блогови су најчешће интерактивни тако што омогућавају посетиоцима остављање коментара, па чак и да шаљу поруке једни другима преко виџета. Управо та интерактивност је оно што их одваја од других, статичких сајтова.
Неки од блогова пружају коментаре (објављују чланке) или вести на одређену тему, док други функционишу више као онлајн дневници. Типичан блог комбинује текст, слике и линкове на друге блогове, веб странице и друге медије који су у вези са темом самог блога. Могућност читалаца да оставе коментаре у интерактивном формату је важан део многих блогова.
Већина блогова углавном има садржај у виду текста, мада се неки фокусирају на уметност (арт блог), фотографију (фотоблог), видео (видео блог), музику (мп3 блог) и аудио (подкастинг). Микроблоговање је други тип блоговања, где се објављују јако кратке поруке.

Форум - појам дискусије на интернету

Некада у римско доба форум је представљао трг на којем су се људи окупљали и размењивали ставове. Данас форум представља место окупљања на интернету, где своје ставове и мишљења размњеују људи који су заинтересовани за неку тему или имају неки заједнички интерес.

Многи форуми омогућавају нерегистрованим или анонимним посетиоцима читање дискусија,али за активно учествовање потребна је регистрација. Регистровани чланови могу да поставе нове теме,одговарају на постојеће и шаљу међусобно приватне поруке. 

Администратори форума имају могућност да мењају, бришу, померају или да на било који начин модификују сваку појединачну тему на форуму. Модератори имају део ових овлаштења, а зависно од врсте форума зависи и структура привилегије. 

Сваки форум има своја правила о коришћењу. У вечини случаја, уколико се не поштују, модератори ће појединим члановима забранити даље учествовање у дискусијама.
 

Електронско учење и учење на даљину

Појам „електронско учење“ је један од данас најкоришћенијих синтакси у процесу модернизације образовања у свету. Е-леарнинг, или електронско учење, присутно је и функционише у пракси већ десетак година као учење олакшано и појачано коришћењем информационе и комуникационе технологије. Такви уређаји обухватају рачунар, ЦД-РОМ-ове, дигиталну телевизију, преносне и џепне рачунаре и мобилне телефоне. Комуникација омогућује употребу Интернета, електронске поште, дискусионих група, и система за колаборативно учење. 
Електронско учење не негира постојеће начине учења, већ их допуњује и обогаћује.

Учење на даљину, понекад под називом е-учење, је формализована настава и учења. Овај вид наставе је посебно пројектован тако да успешно може да се спроведе електронском комуникацијијом на даљину. Предности су што је учење на даљину јефтиније, и није ограничено на оне који су присутни на једној локацији, већ полазници могу бити географски удаљени. Овај вид учења нуди могућности у ситуацијама у којима традиционално образовање није могуће. Студенти који су запослени и не могу бити присутни када се одржавају часови могу узимати часове у време које је њима погодно. Образовање на даљину флексибилније је у погледу времена а часови се помоћу рачунара испоручују полазницима било где да се они налазе, под јединим условом да им је интернет доступан.